"Η Θράκη από το χθες... στο σήμερα και το αύριο"




    Τα έργα της Ιωάννας Ζηκίδου δημιουργήθηκαν για την έκθεση «Η Θράκη από το   χθες… στο σήμερα και το αύριο» στα πλαίσια του 9ου Πανθρακικού Ανταμώματος, που διοργανώνει η Π.Ο.Θ.Σ. και ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Δράμας «Ο Έβρος».
     Στην έκθεση χρησιμοποιούνται οικεία αντικείμενα, τα κόσκινα, με ένα ανοίκειο τρόπο, με ένα τρόπο που ακυρώνει το λόγο για τον οποίο κατασκευάστηκαν αρχικά, αναγκάζοντας το θεατή να νοηματοδοτήσει εκ νέου την εικόνα του νέου αντικειμένου. Τα προϊόντα της περιοχής, όπως το βαμβάκι, τα αυγά και οι κλωστές συνυπάρχουν αιφνιδιαστικά και συχνά με βίαιο τρόπο, με τις βίδες, ένα βιομηχανικό προϊόν, σχολιάζοντας την αντίθεση του φυσικού και του βιομηχανικού τρόπου ζωής μέσα από αυτά.
    Στη δουλειά της το πλέγμα-πεδίο  υπάρχει με πολλές μορφές. Η ψηφιακά επεξεργασμένη εκτύπωση με τις ποδιές δημιουργεί ένα πλέγμα εικόνων που αφενός προσλαμβάνονται από το θεατή ως πεδίο, αφετέρου τον αναγκάζει να πλησιάσει για να αντιληφθεί τις μονάδες- στοιχεία του πλέγματος. Το ίδιο ισχύει και στη διπλανή εικόνα με τα ίχνη από τα βήματα  δύο χορών, της Μπαϊντούσκας και του Ζωναράδικου, που οργανώνονται σε ομόκεντρους κύκλους.
     Τα «Ίχνη», με αφορμή την προσφυγιά, σχολιάζουν την προσπάθεια της ανθρώπινης ύπαρξης να συνδεθεί να γαντζωθεί να ριζώσει  σε ένα τόπο, περιστρεφόμενη γύρω από τον εαυτό της, τοποθετημένη σε τάξη, κυκλικά, διαπερνώντας το πλέγμα των σχέσεων, της γλώσσας, του πολιτισμού. Στο πάνω μέρος του έργου έχουν φύγει από τον τόπο τους, έχουν εκτοπιστεί βίαια, αφήνοντας  τα ίχνη από το πέρασμά τους, συγκρατούνται πλέον από το πλέγμα, μετέωροι,  έχοντας πάνω τους τη σκόνη του τόπου από τον οποίο έφυγαν. Στην ίδια θεματική ενότητα κινείται και ο «ασήκωτος» μποχτσάς του πρόσφυγα δεμένος με ένα ζωνάρι. Με τις μνήμες του να γίνονται αιχμές και να τον πληγώνουν, καθώς αυτές είναι η μόνη του πλέον «περιουσία».


                                                 Βίκυ Κωνσταντινίδου
                                           Επιμελήτρια-Ιστορικός Τέχνης










            



    

   


   













Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μόσα Ντρίτσα στην αγκαλιά του μύθου- Χαρακτικά